Tijdens de zwangerschap kan er pijn in de bekken ontstaan. Hoewel deze pijn vaak na de bevalling snel afneemt en de meeste vrouwen goed herstellen, kunnen sommige vrouwen langdurig last ervaren.

Problemen in de bekken kunnen ook voorkomen bij niet-zwangere vrouwen of mannen. De bekkenfysiotherapeut heeft als doel klachten in en rondom het bekkengebied, zo goed en snel mogelijk te verhelpen.

Waarom heb ik bekkenfysiotherapie nodig?

Bekkenfysiotherapie richt zich op klachten in en rondom de bekken, de bekkenbodemspieren, de onderrug en de heupen. Die spieren maken beweging mogelijk en ondersteunen organen zoals de blaas, baarmoeder en darmen.

Er zijn verschillende klachten waar bekkenfysiotherapie uitkomst kan bieden.

  • Voor zwangere vrouwen: langdurige pijn rondom de bekken tijdens of na de zwangerschap.
  • Bij moeite met het ophouden van urine of ontlasting
  • Bij pijn tijdens toiletbezoek
  • Pijn bij gemeenschap
  • Pijn of een zwaar gevoel in de onderbuik

Bekkenfysiotherapie bij Fysiotherapie Brunssum Noord

Bekkenbodem fysiotherapie, ofwel bekkenfysiotherapie, is erop gericht bekkenpijn en -klachten te verhelpen. Fysiotherapie Brunssum Noord werkt met een plan op maat zodat het behandelplan aansluit op iedere situatie.

De bekkentherapie wordt gegeven door oedeemtherapeut en ZwangerFit® docente Babette Vankan.

1. Het eerste contact

Plan een afspraak in op een tijd en dag dat het voor jou goed uitkomt.

2. Je eerste bezoek aan onze praktijk.

Onze fysiotherapeut komt graag te weten waar je last van hebt. Samen maken we een behandelplan op maat.

3. Het behandelplan

Wij helpen je vooruit met je klacht. Dat kan betekenen minder pijn, meer kracht of bewegingen die voorheen niet meer lukte.

Babette Vankan

BIG nummer: 39914404604

BIG nummer: 39914404604

  • fysiotherapie
  • oedeemtherapie
  • zwangerfit
  • bekkentherapie
  • shockwave
  • medical taping

Hoe werkt je bekkengebied?

Het bekken is een deel tussen je buik en benen waarin de blaas, baarmoeder en darmen liggen. De bekkenbodemspieren zijn normaal licht aangespannen. Doordat de spieren gespannen zijn, zijn de plasbuis en darm gesloten. Tijdens het plassen, ontlasten of gemeenschap moeten de spieren ook goed kunnen ontspannen.

Het is dus belangrijk dat de spieren goed kunnen aan- en ontspannen. De bekkenbodem wisselt dus geregeld af tussen beide vormen. Wanneer de spieren niet goed functioneren of pijn veroorzaken, worden de functies van de bekkenbodem pijnlijker.

De bekken tijdens de zwangerschap

Voor zwangere vrouwen wordt bekkenpijn vooral veroorzaakt door verkeerde motorische patronen. Door veranderingen in het bewegingssysteem zoals lossere gewrichten en een uitzettende buik, kan een verkeerde bekkenstand worden aangenomen. Door het aanspannen van de verkeerde spieren kan kramp, spanning of pijn ontstaan.

De reistijd vanaf plaatsen als Sittard, Geleen, Schinveld, Hoensbroek, Nuth, Heerlen, Voerendaal, Landgraaf en Kerkrade is maximaal 15 minuten.

Veelgestelde vragen over bekkenfysiotherapie

Meer informatie nodig? Stel ze gerust. Wij helpen je graag.

Wat wordt er gedaan bij bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie richt zich op klachten in en rondom de bekken, de bekkenbodemspieren, de onderrug en de heupen. Deze spieren worden behandeld op de manier waarmee je klacht verminderd kan worden. Oefentherapie, massage of fixatie behoren tot de mogelijkheden.

Wordt bekkenfysiotherapie vergoed?

Bekkenfysiotherapie valt onder een normale behandeling fysiotherapie. Ben je verzekerd voor fysiotherapie? Dan worden de behandelingen vergoed. Het hangt er dus vanaf of dit binnen je verzekeringspakket vergoed wordt.

Hoe werkt je bekkengebied?

Het bekken is een deel tussen je buik en benen waarin de blaas, baarmoeder en darmen liggen. De bekkenbodemspieren zijn normaal licht aangespannen. Doordat de spieren gespannen zijn, zijn de plasbuis en darm gesloten. Tijdens het plassen, ontlasten of gemeenschap moeten de spieren ook goed kunnen ontspannen.

Wanneer weet je of je bekken te gespannen zijn?

Wanneer de bekken niet (voldoende) ontspannen kan dit klachten geven zoals pijn in de (onder)buik, pijn rondom de onderrug en pijn/klachten rondom je geslachtsorgaan. Plassen kan bijvoorbeeld ook lastiger gaan.